Mida teha kui õhtuti ei tule und?

Mida teha kui õhtuti ei tule und?

  • Enne magamaminekut luba endale vähemalt 30 minutit rahulikku aega, kus lõõgastuda, näiteks lugedes raamatut või käies soojas vannis. Säti valgus hubaseks ja sumedaks.
  • Pool tundi enne magamaminekut võiks olla ekraanivaba, st jäta kõrvale telefon, arvuti ja televiisor. Ekraanide ere sinine valgus on ergutava toimega ja hoiab kauem erksana.
  • Kui oled õhtul voodis ja ei jää 20 minuti jooksul magama, ära jää voodisse vähkrema ja und ootama. Selle asemel tõuse üles ja tegele mõne lõõgastava tegevusega, näiteks lugemise või muusika kuulamisega. Kui tunned end mõne aja pärast unisena, mine tagasi voodisse ja proovi uuesti magama jääda. Vajadusel korda tegevust.
    Miks on selline tegevus parem, kui voodis une ootamine? Aju õpib kiiresti seostama teatud keskkonda ja sealseid tegevusi. Kui veedad öid voodis ärkvel lamades, tekitad seose, et voodi on magamise asemel koht, kus pikemat aega ärkvel olla ning kehal on raske sellest harjumusest lahti saada.
  • Tõuse hommikuti samal ajal üles. Seda võib olla raske saavutada, eriti kui oled väga hilja magama läinud ja hommikul pole vaja kuskile rutata. Proovi kiusatusele vastu panna ja siiski voodist tõusta. Kui ärkad igal hommikul üles samal ajal (sealhulgas nädalavahetusel), harjutad sisse rutiinse uneaja, mis teeb õhtul magama jäämise lihtsamaks.

Add Your Comment