Kuidas talvemasendusest üle olla?

Kuidas talvemasendusest üle olla?

Käes on jaanuar. Õues on külm ja valget aega on vaid mõne tunni jagu. Mitmeid meist haarab sellel ajal talvemasendus, mistõttu tunneme rohkem väsimust ja võime olla kurvemad või apaatsemad kui tavaliselt. Mida teha, et talvemasendusega toime tulla?

1) Liiguta end. Liigutamine ei tähenda, et peab iga päev jooksmas käima või tõstma raskeid hantleid jõusaalis. Mine tööle, kooli, sõbra juurde või poodi jalgsi. Alusta hommikut kerge võimlemisega. Isegi 20 minutit aktiivset liikumist päevas muudab Sinu enesetunnet paremaks.

2) Maga regulaarselt. Proovi saada nädal aega iga päev vähemalt 7 tundi und nii, et ärkad igal hommikul enam-vähem samal ajal. Kui see on saavutatud, pikenda seda rutiini veel nädala võrra. Rütmi sisse harjutamiseks läheb paar-kolm nädalat aega, kuid siis võib juhtuda, et äratuskella pole ärkamiseks enam vajagi.

3) Luba endale minipuhkuseid. Puhkamiseks ei pea sõitma nädalaks Tenerifele. Ka lühiajalised puhkused võivad olla väga värskendavad. Võta sõbrad kaasa ja minge loodusesse. Kui tundub, et selle jaoks on liiga külm, võta ette minipuhkus näiteks spas või mine teatrisse. Põnevad tegevused koos meile oluliste inimestega toovad masendavasse talve rõõmsaid hetki ja annavad arginädalasse hea tunde, et midagi vahvat on ees ootamas.

4) Leia päikesele asendusi. Peamine talvemasenduse põhjus on vähene päikesevalgus, mida Eesti kliimas talvel kuskilt võtta pole. Kontrolli perearsti juures enda D-vitamiini taset. Kui see on liiga madal, võta talvekuudel D-vitamiini. Päikese asendust pakub ka valgusteraapia. Ka koju on võimalik soetada valgusteraapia lambi, mille kasutamine võib enesetunnet parandada.

Kui tunned, et kurbus, väsimus, probleemid unega, keskendumisraskused, lootusetuse tunne või vähene sotsiaalsus hakkavad tugevalt mõjutama Sinu igapäevaelu ja suhteid teistega, on hea mõte pöörduda psühholoogi poole. Alati võib kirjutada ka Lahendus.neti. Ära jää enda muredega üksi!

Add Your Comment