Kuidas hoida motivatsiooni?

Kuidas hoida motivatsiooni?

Uue semestri või tööprojekti alguses on lihtna teha plaane ja lubadusi ning püstiada eesmärke, mida kõike järgnevate nädalate ja kuude jooksul korda tahame saata. Aja möödudes võime end leida aga mõtlemast “kas mul on ikka vaja nii palju pingutada? Vaatan ainult ühe osa sarja veel, küll ma siis edasi töötan..” Mida motivatsioonilanguse vähendamiseks teha?
  • Motivatsioon kipub aja jooksul vähenema eriti siis, kui eesmärk on ebaselge, liiga kaugel või keeruline saavutada. Seetõttu on esimene samm panna paika võimalikult selged ja spetsiifilised eesmärgid. Need võiksid olla ka mõõdetavad – millal tead, et eesmärk on saavutatud? Hoia eesmärki pidevalt silme ees, näiteks arvuti desktopil või kalendermärkmikus nähtaval kohal.
  • Kirjuta üles põhjused, miks püüdled just selle eesmärgi poole. Mis tulemus on selle eesmärgi saavutamisel? Aja jooksul tekib tihti ootamatuid takistusi, mis vähendavad motivatsiooni. Just sellises olukorras on hea, kui eelnevalt on paika pandud põhjused, miks eesmärk üldse seatud on. Oluline on ka see, et eesmärgi püstitamisel oleks lisaks välistele motivaatoritele nagu raha või hea hinne ka sisemisi põhjuseid.
  • Vähenda segavaid faktoreid. Kui meie tähelepanu on jagatud paljude tegevuste vahel, on raske keskenduda. Ülesanded venivad, sest rööpräheldes ei suuda me end ühele ülesandele täielikult pühendada. Sellises olukorras tee paus ja mõtle läbi, mis on kõige prioriteetsemad tegevused. Tee ära üks asi korraga ning liigu siis tähtsuselt järgmise tegevuse juurde.
  • Mõtle läbi võimalikud takistused juba enne nende ilmumist. Nii oled takistustega tegelemisel paremini ette valmistunud ja paremini võimeline need enda teelt kõrvaldama.
  • Suhtu endasse positiivselt. Kui oled ajagraafikust maha jäänud või ei ole eesmärkide poole püüdlemisel nii edukas, kui tahaksid, siis enesekriitika ja süüdistamine ei aita. Endasse positiivselt suhtumine ja enesele andestamine aitab kiiremini tagasi ree peale saada.
  • Premeeri end ja luba endale mõnusaid tegevusi. Olulised on ka väikesed tasud, millega end igapäevaselt premeerida, näiteks planeeritud puhkepausid töötamise või õppimise vahepeal.

Add Your Comment