Appi, ma ei suuda kodus keskenduda!

Appi, ma ei suuda kodus keskenduda!

Paljud kogevad distantsõppe ja kodukontori ajal, et mingil põhjusel on kodus olles hulga raskem töö- või kooliasjade tegemisega alustada ja keskenduda. Igasugused muud asjad, mida muidu kodus oleme harjunud tegema tunduvad palju mõnusamad — teha omale veel üks tass teed, vaadata natuke enne alustamist telekat või niisama pikutada. Tavaliselt tööl või koolis kohapeal olles meil neid kiusatusi pole. Kodused rutiinid ja harjumused kipuvad olema üsna teistsugused ja nüüd töö ja koduelu ühitamine nõuab uute harjumuste väljakujundamist. Järgnevalt on Lahenduse mentor Sandra Loo toonud välja 6 kasulikku nippi, et luua endale keskendumiseks parimad tingimused.

1. Määra endale töö- või koolipäevadel kindlad kellaajad ja kindel koht töötamiseks, kus oma kohustustega tegeled. Püüa need sead iga päev samamoodi, nii saab välja kujuneda harjumus. Või kui selle töötamise kohaga hakkab tekkima kuidagi eriti suur vastumeelsus, siis vaheta hoopis täiesti keskkonda — kohvik, raamatukogu, park vms.

2. Planeeri oma päeva ette. Tee omale nimekiri asjadest, mis sul on vaja selle päeva jooksul ära teha. Kõige tähtsamad ülesanded võta ette esimesena, siis on kindel, et kui isegi kõike planeeritut tehtud ei jõua, siis kõige olulisem vähemalt saab tehtud. Soovitatav on mitte planeerida päeva üle kolme suurema ja olulisema ülesande. Tegemist kirjapanemine annab võimaluse neid ka rahulolevalt nimekirjast maha võtta, kui ülesanne sooritatud saab.

3. Tööajal sea eesmärgiks tegeleda ainult käesoleva ülesandega. Selleks eemalda enda ümbert segajad ja kiusatused — pane arvutist kinni üleliigsed aknad, aseta telefon käeulatusest ja silma alt ära ning pane hääletuks, segavate helide puhul võid kõrvaklappidest panna mängima instrumentaalse muusika või loodushelid. Meie ajule meeldib uudsus ja kui kuuled telefonis uut sõnumit tulemas või kedagi kõrvalruumis rääkimas, siis see katkestab meie keskendumise paratamatult ära. Meie aju jaoks on oluliselt lihtsam segajad üldse eemaldada kui peale segajat uuesti keskenduma hakata. Vahel tulevad pähe segavad mõtted, mis on ka olulised. Sel juhul tasub need lihtsalt ruttu kirja panna, et saaksid nendega hiljem tegeleda ega peaks muretsema nende meeles hoidmise pärast.

4. Sea endale läbimõeldud pausi ajad, mis sulle paremini sobivad — näiteks kas peale ühe ülesandega valmis saamist või alati mingil kindlal ajal. Määra ka millal uuesti tegutsema asud, et paus ei veniks liialt pikaks. Pausi ajaks vaheta keskkonda — käi väljas, tee süüa või vaheta lihtsalt tuba. Hea viis on pausi ajal teha mingeid tegevusi, mis ei nõua sinult vaimset pingutust ja võimaldavad veidikenegi liikuda. Pausi ajal jõuad üle vaadata ka vahepeal telefoni saabunud sõnumid. Uuesti alustamisel taas mine oma töökeskkonda ja eemalda segajad.

5. Vähenda vastupanu tehes ülesande väiksemateks tükkideks ja/või määrates omale piiratud aja korraga töötamiseks. Vahel tundub ülesandega peale hakkamine nii vastik, raske ja tüütu, et jube raske on üldse peale hakata. Lihtsalt vastupanu on niivõrd suur. Meie aju jaoks on see sisuliselt sarnane tunne kui sundida ennast kuuma pliiti puudutama. Aga see tugev vastupanu püsib ainult tegevust alustades, seega on vaja oma vastupanu vähendada vaid nii palju, et suuta alustada. Ülesande väiksemateks juppideks tegemine on selleks üks hea viis. Essee kirjutamiseks võid kõigepealt eesmärgiks seada teha ideede ajurünnak ja kui see tehtud, siis seada uus eesmärk nt planeerida oma lõiguteemad ja siis lõik-lõigu haaval kirjutama hakata. Kui see ei ole sinu teema, siis võid määrata omale piisavalt lühikese töötamisaja, et see ei tunduks võimatu. Näiteks panna omale taimer 20 minutiks ja siis neid töösessioone korrata.

6. Ära oota endalt perfektset tööd. Sageli ootus, et see mida ma teen peab olema hea, takistab meil üldse tööd tegemast. Sea endale lihtsalt eesmärk ülesandega tegeleda, ükskõik kui hästi või halvasti see välja tuleb. Hiljem saab alati tehtut üle vaadata ja vajadusel korrigeerida.

Kui vaatad tagasi nendele keskendumist soodustavatele punktidele, siis kui paljud neist on olnud täidetud kui käisid tööl või koolis kohapeal? Kuidas see seostub sellega, kui lihtne tööl või koolis varem keskenduda oli?

 

Kasutatud allikad:
Frank, T. (2020). Working From Home: How to Stay Focused. https://www.youtube.com/watch?v=AgIggrkBFcU

Latest Posts